napelem napkollektor és szigetelés

Lakossági pályázatok 30-60%
Közületi pályázatok 30-70%
Mire vár még?
Napelem, napkollektor hőszivattyú és szigetelés -  kérjen ajánlatot most!
Home Napelem Napelem cellák Németországi helyzete

Napelem cellák Németországi helyzete

Email Nyomtat PDF

Nem olyan rég a német Der Spiegel lap számolt be Németország napelem helyzetéről. Erről olvashatnak egy összefoglalást alább. Fontosnak tartjuk a német piac figyelemmel kísérését, mert hamarosan nagyon hasonló magyarországi hírekkel találkozhatunk napelem témában.

 

 napelem németország

A német napenergia-ipar erőteljes fellendülésre számít a napenergia hasznosítás terén. A forradalmi változást az olcsó távol-keleti napelem beáramlása gerjeszti. Mindeddig úgy szólt a közvélekedés, hogy Németországban nem érdemes a napenergia-iparba fektetni, mert aránytalanul drága az így termelt áram.

A lap szerint valóban igaz, hogy jelenleg körülbelül nyolcszor annyiba kerül a napelemek által termelt áram, mint a szén-, vagy atomerőművekben előállított. És az is igaz, hogy mennyiségileg jelenleg alig játszik szerepet a német ellátásban - a teljes áramigény csupán fél százalékát fedezi a napelemek által termelt áram.

Mindez azonban hamarosan gyökeresen megváltozhat. Egyre több német vesz ugyanis napelemeket, az igény pedig robbanásszerűen nő. Az európai napenergia-ipari szervezet, az EPIA friss tanulmánya azzal számol, hogy a következő öt évben több mint megháromszorozódik a napelemek által Németországban megtermelt áram. A német piacot elárasztó kedvező árú kínai, japán és tajvani napelemeknek köszönhetően harminc százalékkal csökkent tavalyhoz képest a napenergia révén előállított áram egységnyi ára. Az üzemeltetők - főként magánszemélyek és gazdálkodók - számára igazán megéri a befektetés: az állam által garantált felvásárlási árnak köszönhetően a hozamok kétszámjegyű százalékos növekedést mutatnak.

A következmény egyértelmű: egyre több napelemes áramtermelő berendezést csatlakoztatnak a hálózatra. Tavaly 1500 Megawatt, idén az EPIA becslése szerint további kétezer Megawatt kapacitásnyit. A témára szakosodott Photon című lap még derűlátóbb, az újság szerint akár háromezer Megawattal is nőhet idén a német kapacitás. És a fejlődés töretlen. Az EPIA saját maga által „visszafogottnak" minősített várakozásai szerint 2013-ig 17 ezer Megawatt, de „extrém" esetben több mint 21 ezer Megawatt lesz a teljes kapacitás. A hamburgi magazin az összehasonlítás kedvéért megjegyzi, hogy egy nagy atomerőmű teljesítménye ezer Megawatt.

Természetesen a Nap nem süt állandóan, ezért a szakértők úgy számolnak, hogy nyolc Megawatt napenergia képes kiváltani egy Megawatt nukleáris reaktor által termelt áramot. Így a számítások szerint 2013-ig legkevesebb két atomerőművet is lekapcsolhatnak gond nélkül, hiszen a kiesést pótolja a napelemek által előállított áram.

Teljes napelem cikk német nyelven itt olvasható:

http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,632644,00.html

Utoljára frissítve ( 2010 május 03., hétfő 14:08 )  
Jelenleg 6 vendég olvas minket

Tipikus Napkollektor Rendszerek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


napelem rendszerek
napkollektor ajánlatok - sík- és vákuum napkollektorok
hőszivattyú ajánlatok - levegős, geotermikus hőszivattyúk

Nap Regisztráció

Hirdetések 

TŰZVÉDELEM MUNKAVÉDELEM

Találjunk megoldást közösen fennálló tűzvédelmem, munkavédelem, környezetvédelmi problémájának elintézésére! Kiválóan képzett, főállású, tűzvédelmi, munkavédelmi és környezetvédelmi szakembereink a diszkréció teljes megtartásával járnak el az általunk képviselt társaságoknál. Segítenek a tűzvédelmi, munkavédelmi, környezetvédelmi törvényekben, jogszabályokban, szabványokban meghatározottak értelmezésében. Közreműködnek a tűzvédelmi, munkavédelmi, környezetvédelmi feladatok végrehajtásában. Figyelembe veszik a megrendelő elvárásait, és ahhoz igazítják a szolgáltatást.
http://tuzvedelem-munkavedelem.eu
Cylex Tudakozó Silver Díj

Népszerű cikk