napelem napkollektor és szigetelés

Lakossági pályázatok 30-60%
Közületi pályázatok 30-70%
Mire vár még?
Napelem, napkollektor hőszivattyú és szigetelés -  kérjen ajánlatot most!
Home Hőszivattyú Hőszivattyú Ismeretek

Hőszivattyú Ismeretek

Email Nyomtat PDF

A hőszivattyú technológia általános bemutatása

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem és az energiaforrásokkal való takarékoskodás. Életünk során mérhetetlen mennyiségű energiát hasznosítunk, melynek előállítása, szállítása és felhasználása egyre nagyobb gondot okoz az emberiség számára, és egyidejűleg visszafordíthatatlan károsodást okoz környezetünkben. Az energiafelhasználásnál az egyik legnagyobb tételt a háztartások esetében a fűtés, a hűtés és a használati melegvíz előállítása jelenti, ami kb. 77%-ot tesz ki! A legnagyobb energia-megtakarítást az energiatermelés és energiafelhasználás ésszerűsítésével, az építmények hőveszteségének csökkentésével, valamint a fűtőberendezések optimális, európai értékrend alapján történő kiválasztásával és üzemeltetésével érhetjük el. Érdemes tehát figyelmet fordítanunk fűtési berendezésünkre, annak energia forrására, hogy kellően hatékony és takarékos legyen. Az energia megtakarításnak és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének leghatékonyabb műszaki eszköze napjainkban, a hőszivattyú. A hőszivattyúk megbízhatóak, kényelmesek és környezetkímélőek, mivel velük a környezetünkben lévő megújuló energiahordozók (a nap, a szél és a víz) gazdaságosan hasznosíthatók, ezáltal a hőszivattyús rendszerek környezetvédelmi és energiagazdálkodási szempontból kedvező hatásúak.

 

A hőszivattyú működése


A hőszivattyús rendszerek célja hogy egy lakás fűtését vagy melegvízellátását biztosítsák úgy, hogy a környezetben található hőt "beszivattyúzzák" a lakásba. Ennek előnye, például az elektromos vízmelegítéssel, fűtéssel szemben az, hogy egy egységnyi elektromos energia felhasználásával akár négy egységnyi hőenergiát is képesek előállítani. Nem mellékes szempont, hogy mind a "beszivattyúzandó" hőenergia, mind a befektetett elektromos energia származhat megújuló energiaforrásokból, ami jelentősen csökkentheti a környezet terhelését.

Mindenütt van alkalmas környezeti hőforrás, amelyet csak hőszivattyúval lehet energetikailag kedvezően hasznosítani, és a hőhordozóját sem kell megvásárolni! A hőszivattyú működési elvét a következőképpen lehet egyszerűen megfogalmazni: valamilyen hőforrás (kőzet, föld, víz vagy levegő) energiáját a hőszivattyúhoz el kell juttatni és egy munkaközeg segítségével a hő leadását és felvételét biztosítani kell. A hőszivattyúban a munkaközeg nyomás alatt van, és annak hőmérsékletét megemeli. A hőszivattyú a hőjét átadja a fűtési rendszernek és/vagy a melegvíz készítési rendszernek. A hő szállításához folyamatosan elektromos energiát kell a rendszerbe táplálni. A rendszer hatékonyságát az ún. munkaszámmal (COP=Coefficient of performance) jellemezhetjük, ami azt mutatja, hogy a hőszivattyú által leadott hasznos hőteljesítmény hányszorosa a működtetéshez felhasznált hajtási teljesítménynek.

 

A hőszivattyú felépítése

A hőszivattyú két hőcserélőt tartalmaz, melyeket egy csővezeték köt össze. A vezetékben, egy zárt keringésben cirkulál a hűtőgáz, ami felveszi a környezet melegét, és azt a kondenzátoron keresztül magas hőmérsékleten a fűtőrendszernek leadja. A párolgáshoz hő szükséges, melyet a környezetből von el, a hűtőközeg lecsapódásánál, a gázok összenyomásánál a hő felszabadul. A meleg hőcserélőben, kondenzátorban a munkaközeg forró, folyékony állapotban van, 15-25 bar nyomáson, 35-65 °C hőmérsékleten. Az innen kilépő munkaközeget egy expanziós (nyomáscsökkentő) szelep pl. 5 bar nyomásra ejti. Ez ekkor hevesen elpárolog, lehűl pl. 0°C-ra. (A kívánt állapotot a szelep beállításával lehet szabályozni). Az elpárolgáshoz szükséges hőt a hideg oldali hőcserélő (evaporátor, elpárologtató) környezeti, szekunder oldalán átáramló energiaadó közegből nyeri, annak lehűtésével, miközben a munkaközeg felmelegszik. A kompresszor ezt a hőt elszívja és bepréseli a kondenzátorba, melynek szekunder oldalán áramlik a fűtéshez használt víz vagy levegő, melnyke a munkaközeg átadja a hőt, valamint a kompresszort meghajtó motor hővé átalakult energiáját. Utána ismét a nyomáscsökkentő szelepre kerül és a körfolyamat folytatódik.


A hőszivattyú előnyei

KÉNYELEM ÉS KOMFORT
 • Nincs szükség olajra, fára, a fűtés automatikusan működik
 • Halk üzemmód
 • Veszélymentes üzemeltetés, magas üzembiztonság
 • Függetlenedés a központi gázellátástól és a gázáremeléstől
 • Nem kell karbantartani
HARMÓNIA A KÖRNYEZETTEL
 • Nincs korom
 • Nincs por
 • Nincs füstgáz
 • Nincs tüzelőanyag tárolás
 • Nincs fűtőhelyiség
ALACSONY BEÉPíTÉSI KÖLTSÉG
 • Nincs szükség kéményre
 • Nincs gázcsatlakozás, nincs tartály
 • Nincs fűtőhelyiség (nincs szükség tűzálló ajtóra)
 • Az ingatlan felértékelődik az által, hogy saját energiaforrása van
ENERGIA MEGTAKARÍTÁS
 • Egész évben képes közvetett módon kiaknázni a nap energiáját, nem függ a pillanatnyi napsugárzás erősségétől, mivel a környezetben eltárolt energiát hasznosítja
 • A szükséges fűtési energia 60-80%-át ingyen a talajból, levegőből, vagy a talajvízből szerzi az elpárologtatón keresztül. (A maradék rész elektromos áramként a kompresszor meghajtáshoz szükséges.)
TÁMOGATÁS
 • A környezetbarát fűtési rendszereket az Európai Unió támogatja. Egy hőszivattyús rendszer kiépítésénél a legkülönbözőbb támogatások, hozzájárulások és kölcsönök igényelhetők.
forrás: econ.hu
 
Utoljára frissítve ( 2009 március 02., hétfő 14:40 )  
Jelenleg 4 vendég olvas minket

Tipikus Napkollektor Rendszerek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


napelem rendszerek
napkollektor ajánlatok - sík- és vákuum napkollektorok
hőszivattyú ajánlatok - levegős, geotermikus hőszivattyúk

Nap Regisztráció

Hirdetések 

TŰZVÉDELEM MUNKAVÉDELEM

Találjunk megoldást közösen fennálló tűzvédelmem, munkavédelem, környezetvédelmi problémájának elintézésére! Kiválóan képzett, főállású, tűzvédelmi, munkavédelmi és környezetvédelmi szakembereink a diszkréció teljes megtartásával járnak el az általunk képviselt társaságoknál. Segítenek a tűzvédelmi, munkavédelmi, környezetvédelmi törvényekben, jogszabályokban, szabványokban meghatározottak értelmezésében. Közreműködnek a tűzvédelmi, munkavédelmi, környezetvédelmi feladatok végrehajtásában. Figyelembe veszik a megrendelő elvárásait, és ahhoz igazítják a szolgáltatást.
http://tuzvedelem-munkavedelem.eu
Cylex Tudakozó Silver Díj

Népszerű cikk